Zakaj so moji izdelki iz umetnega usnja…

Vse kar te zanima o umetnem usnju
22. januarja, 2022
red apple fruit with black background
Si že slišala za vegansko oz rastlinsko umetno usnje?
23. januarja, 2022
Vse kar te zanima o umetnem usnju
22. januarja, 2022
red apple fruit with black background
Si že slišala za vegansko oz rastlinsko umetno usnje?
23. januarja, 2022

Ko sem razmišljala iz katerega materiala bodo nastajali moji bodoči izdelki, sem vedela, da iz pravega usnja ne bodo. Pa ne razumite narobe, vem, da so izdelki iz pravega usnja prav tako posebni in trajni, ampak za to, da nastane nova torbica ali nahrbtnik, si ne želim, da bi umrla katera koli žival na tem svetu.

Ko sem pregledala material, ki je na slovenskem trgu in ocenila njihovo obnašanje na izdelke, ki sem jih želela ustvarjati, je prevladala odločitev, da želim, da so izdelki iz umetnega usnja in primerni za nošnjo v vseh vremenskih pogojih. Želela sem točno določen izgled in to sem odkrila le z njim (za enkrat). Se pa že nekaj časa spogledujem tudi z žakardom in canvas materialom, ki ga bom s časoma uvedla tudi v mojo šivalnico, saj se moje znanje in šiviljske sposobnosti vsako leto zvišujejo, zato že znam oceniti, kaj želim od svojih izdelkov in kako bi jih rada predstavila.

Zaenkrat pa ostajam obkrožena z umetnim usnjem in raziskujem njegove morebitne alternative, ki bi mi omogočile, da se znebim še zadnjega pomisleka, ki ga imam glede sestave in reciklaže umetnega usnja. Nekaj alternativ je že opaznih na trgih, kot npr usmetno usnje rastlinskega izvora in sicer iz jabolk, kaktusa, lesa,... To področje raziskujem zadnje leto in zbiram informacije, ampak kot je meni razumljeno, je le osnovni del umetnega usnja (ki je drugače narejen iz bombažne osnove) pri veganskem umetnem usnju, narejen z mešanico rastline in bombaža (pri vsakem je različno razmerje) in nato sledijo premazi iz umetne mase (PU ali PVC), kot pri ostalih.

Ta smer pridobivanja umetnega usnja me še ni v celoti prepričala, zato jo še raziskujem in nekaj več o umetnem usnju in o sestavi, pa sem vpisala v BLOG zapisu - Vse kar te zanima o umetnem usnju in Kaj pa rastlinsko usnje?

Zakaj me še ne prepriča rastlinsko usnje? Ker je tako opevano, da je okolju prijaznejše, trajnostno, ... ampak je ta opevani del v tako majhnem procentu dodan v končno izvedbo, da izgubi vso vrednost na koncu. Veliko raje bi izdelovala izdelke iz naravnejših materialov, z okolju prijaznejšo konotacijo, ki bi dolgoročno bilo uspešnejše glede pridobivanja surovine, glede ohranjanja surovine in vseh vpletenih v pridobivanje, tako ljudi, ki jo ustvarjajo, ampak se mi vedno na koncu prikaže slika, da je to le en miceni delček, ki je bil dodan, da olepša celotno zgodbo... Seveda puščam možnost, da se motim in bom z veseljem sprejela dejstva, če so drugačna, kot jih trenutno opažam!

Pri vsem tem raziskovanju, se mi zdi bistveno za mojo blagovno znamko, da se potrudim raziskati in kupovati umetno usnje, ki bo vzdržljivejše in s tem podaljšati trajanje uporabe izdelka in s tem zmanjšati odpadke, ki so problematičen del izdelkov iz umetnega usnja, ker kot je opaziti, na trgu izdelke iz tretjih držav, ki so ustvarjeni iz tistih par centov vredne surovine, ne morejo biti kvalitetni in trajnostni, če razpadejo in se obrabijo, prej kot rečemo keks :).

In kar se mi zdi še pomembnejše, je to, da v primeru, da se na kupljenem izdelku iz moje šivalnice, pojavi napaka, težava, raztrganina, ... da me kontaktirate in poskusim zadevo popraviti, da bo izdelek nosljiv oz uporaben še naprej. Koliko časa bo pa uporaben, pa je težko zagotoviti, ker je vsak izdelek odvisen poleg materialov, tudi od uporabe njegovega lastnika. Nekateri na ročno izdelane izdelke gledate z našimi očmi, kot da bi jih izdelali tudi sami in jim namenite nežnost in pazljivost ... nekateri, pa na izdelek ne pogledate iz te plati in imate izdelek zato, da služi vašim potrebam in se mu ne prilagajate, za kar se močno strinjam z vami, da je to in uno prava rešitev! Nasvete za čiščenje umetnega usnja pa sem opisala na blog zapisu - Kako očistiti svojo najljubšo torbico iz umetnega usnja ...

 

Dodaj odgovor