Si že slišala za vegansko oz rastlinsko umetno usnje?

Zakaj so moji izdelki iz umetnega usnja…
23. januarja, 2022
Kako očistiti torbico iz umetnega usnja
Kako očistiti svojo najljubšo torbico iz umetnega usnja…
24. januarja, 2022
Zakaj so moji izdelki iz umetnega usnja…
23. januarja, 2022
Kako očistiti torbico iz umetnega usnja
Kako očistiti svojo najljubšo torbico iz umetnega usnja…
24. januarja, 2022

Glede na to, da prihajajo alternative umetnemu usnju, ki ga sedaj poznamo in so njegove osnove izdelane iz rastlinskih materialov, sem malo bolj podrobneje raziskala umetno usnje izdelano iz jabolčnih ostankov in sicer bom kar prilepila članek iz strani sustainably-chic.com.

Mene osebno še niso prepričali v celoti, da bi nadomestila trenutno PU in PVC umetno usnje z bombažno osnovo, ki ga uporabljam, s PU umetnim usnjem z jabolčno osnovo, saj kot je znano, so jabolka drugo najbolj špricano sadje in iz tega vidika ne vidim izboljšave glede reciklaže in nastanka samega umetnega usnja.

Po domače povedano ... sedaj je osnova umetnega usnja narejena iz bombažnih materialov in na to osnovo je dodana PU ali PVC mešanica. Jabolčno usnje pa za osnovo uporablja mlete jabolčne ostanke in na to nanesejo PU mešanico. Žal nobeno ni biorazgradljivo in več informacij prilagam spodaj in upam, da vam bodo v pomoč pri raziskovanju in razumevanju.

Moja velika želja je, da bi odkrila material, ki bi bil naravi prijazen in moja pot raziskovanja se še nadaljuje ...

KAJ JE JABOLČNO UMETNO USNJE oz VEGANSKO USNJE?

Jabolčno usnje je material, podoben veganskemu usnju, ki je popolnoma brez živali, zato je popoln material za vse, ki še posebej ljubijo ljubke, puhaste krave. Material je razvil Frumat, izdeluje pa ga italijanski proizvajalec Mabel. To je relativno nov material, ki se uradno imenuje Apple Skin, je bil prvič izdelan v vrečke leta 2019.

KAKO SE IZDELA JABOLČNO USNJE?

Jabolčno usnje je material na biološki osnovi, kar pomeni, da je delno biološko: naravno, organsko. Na Tirolskem v severni Italiji pridelujejo ogromno jabolk. Ta jabolka zmeljejo v slasten sok in naredijo marmelade. Pri pripravi soka ali marmelade ne smete uporabljati semen, pecljev in lupine jabolk. Preden je nastalo jabolčno usnje, so bili ti 'ostanki' preprosto zavrženi in v industriji neuporabni.

Danes Frumat zbira te sicer zapravljene ostanke sadja in jih spremeni v moden material. Ostanke, tako kot jabolka, spremenjena v sok, zdrobimo in nato naravno posušimo v fin prah. Ta prah je zmešan z nekakšno smolo, ki je v bistvu posušena in položena v končni material - jabolčno usnje.

Do 50 % končnega materiala so jabolka, preostanek pa je smola, ki v osnovi prevleče in drži skupaj prah. Ta smola je tisto, kar sestavlja običajno sintetično usnje, in se imenuje poliuretan – PU.

ALI JE JABOLČNO USNJE TRAJNOSTNO?

Jabolčno usnje je napol sintetično, napol biološko, je torej trajnostno? Ko to upoštevamo, je pomembno razumeti vpliv drugih primerljivih materialov na okolje. Po podatkih Sustainable Apparel Coalition (SAC) je najpogostejše usnje, kravje usnje, tretji najbolj negativno vpliven material za proizvodnjo. Tako je glede na indeks SAC, ki upošteva podnebje, pomanjkanje vode, uporabo fosilnih goriv, evtrofikacijo in kemijo. Morda bo izgledalo presenetljivo, toda celo poliuretansko sintetično usnje ima manj kot polovico tega učinka.

Poliuretansko sintetično usnje je kot popolnoma sintetičen material, pridobljen iz fosilnih goriv, manj trajnostno kot jabolčno usnje, tudi če je manj obremenjujoče kot usnje kravje kože. To je iz spektra trajnosti. Jabolčno usnje je najbolj okolju prijazno med njimi, deloma zato, ker zahteva manj fosilnih goriv kot živalsko in čisto sintetično usnje. To je vedno dobro, če upoštevamo strašen vpliv, ki ga ima rudarjenje fosilnih goriv na naš planet, ki se segreva.

Jabolčna kožica ima tudi dodatno prednost, saj se uporablja sadni material, ki bi sicer bil zapravljen. Enako bi lahko rekli za živalske kože v mesni industriji; vendar vemo, da so živalske kože zelo dragocene za ta klavni sistem in da je reja govedi izjemno škodljiva zaradi emisij toplogrednih plinov in s tem povezane degradacije tal. Primerjalno je pridelava jabolk veliko manj škodljiva, zato je boljša industrija za financiranje in izdelavo materiala.

JABOLČNO USNJE IN ETIKA

Ko razmišljamo o trajnosti, moramo upoštevati tudi etiko. Trajnost preprosto pomeni, da smo sposobni še dolgo delati ali proizvajati nekaj – ker uporabljamo tisto, kar imamo, na odgovoren način, ker ga ne bo zmanjkalo in ker proizvodnja ne bo škodovala planetu ali tistim, ki živijo na njem. Jabolčno usnje podpira industrijo sadja in to je pozitivna stvar. Vsi imajo radi sadje! Po drugi strani pa je eden od glavnih konkurentov jabolčnega usnja, kravje usnje, ki prihaja iz industrije, ki je dokumentirano ne le, da je odgovorna za ogromno krčenje gozdov, temveč tudi za izkoriščanje goveda, pohabljanje in ubijanje teh čutečih bitij. Mnogi ljudje, te škode za živali, s katerimi si delimo planet, ne bi smatrali za odgovorno ali trajnostno, ker se zavedajo svoje pravice do zaščite in svobode. Čeprav vsi ne menijo, da je tako, je to vsaj nekaj, kar bi morali vsi upoštevati.

SLABOSTI JABOLČNEGA USNJA

Neglede na vse rečeno, je jabolčno usnje še vedno 50 % pridobljeno iz fosilnih goriv, ki je sintetični material. To tudi pomeni, da se ne bo biološko razgradilo. Večina materialov, podobnih usnju, se ne razgradi v celoti (z izjemo plute in nekaterih materialov, ki niso na voljo na trgu v velikem obsegu). Po podatkih revije Tannery Magazine se tudi kravje usnje ne razgradi učinkovito, tudi če je rastlinsko strojeno.

To ni idealno, ker nekega dne, če torbe, čevlje ali denarnice, ki jih sestavljajo ti materiali, zavržemo, bodo postali onesnaževalna smeti. Pri tem pa je pomembno upoštevati, da če kupujemo visokokakovostne materiale, šivane in izdelane iz visokokakovostnih kosov, lahko imamo svoje torbe in čevlje še vrsto let in jih celo oddamo. Medtem ko so nekateri sintetični materiali zagotovo nižje kakovosti, za katere je znano, da se luščijo in razpokajo, so visokokakovostni sintetični materiali trdni in dolgotrajni, zlasti zato, ker so sintetični in tako nagnjeni k razpadanju.

Ker se inovacije v modni industriji nadaljujejo, bomo verjetno videli več materialov, ki ne bodo vsebovali vseh fosilnih goriv in živali, ampak se bodo lahko biorazgradili, hkrati pa bodo še vedno tako učinkoviti kot drugi materiali.

(vir: sustainably-chic.com/blog/what-is-apple-leather)

Dodaj odgovor